Realizări
„Aici sunt banii Dumneavoastra !”

In Comuna Runcu deszapezirea se face cu resurse proprii. Pentru a mentine in functiune drumurile locale, s-au folosit in anii trecuti un tractor si un buldoexcavator dotate cu lama, precum si accesoriile necesare.

Banii economisiti prin executarea acestor lucrari cu resurse proprii, au fost folositi pentru achizitionarea unui nou tractor impreuna cu accesoriile necesare, sararita , remorca, etc. Noul tractor 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…… kilometri de asfalt

In ultimiii ani, comuna Runcu a cunoscut o dezvoltare rapida a infrastructurii. Este vorba despre asfaltarea în satul Bâlta a 800 de metri (DC 134), asfaltarea în acelaşi sat a încă trei kilometri (DC 131A şi DS 16), asfaltarea în satul Valea Mare a 1.500 metri (DS 1) şi asfaltarea în satul Bâltişoara a doi kilometri (DC 131A). Pe lângă aceste drumuri s-a reuşit, spre bucuria cetăţenilor, şi asfaltarea unor uliţe. Este vorba de asfaltarea în satul Dobriţa a 500 metri, pe uliţa care duce spre cimitir, asfaltarea în satul Bota a 250 metri, care este uliţa spre Biserica din sat, asfaltarea în satul Dobriţa a 800 metri, de la Plăişor în sus şi asfaltarea în satul Răchiţi a 400 metri pe uliţa ce duce către Biserica din localitate”, S-au mai amenajat prin turnare de covor asfaltic:portiunea din centrul satului Bâlta până la Liceu Bâlta si sectiunea din centrul satului Valea-Mare până la limita cu comuna Peştişani.

 

Alimentarea cu apă şi iluminatul public, extinse

 

S-au demarat proiecte ce includ alimentarea cu apă şi iluminatul public. Unul dintre cel mai importante este cel de extindere cu 30 de kilometri şi modernizarea alimentării cu apă a satelor Bâlta, Bâltişoara şi Valea-Mare. S-a reuşit şi extinderea cu doi kilometri a alimentării cu apă în satul Runcu, extinderea cu un kilometru a alimentării cu apă în satul Dobriţa, cu doi kilometri extinderea alimentării cu apa în satul Bâlta şi tot atâţia kilometrii şi în satul Valea Mare. De asemena s-a realizat modernizarea şi extinderea iluminatului public în comuna Runcu, inclusiv in toate cimitirele. Pentru ca ne dorim sa avem una dintre cele mai curate comune din judeţ s-a înfiinţat şi dotat serviciului de salubrizare cu maşină de colectat gunoi nouă, de 21 metri cubi, precum şi 2.500 de pubele care au fost distribuite in gospodarii..

 

Copiii, viitorul nostru, in prim plan

 

Printre cei care se bucură de proiectele duse la bun sfarsit, se numără şi elevii. În ultimii ani s-a reuşit reabilitarea şcolilor, construirea unui After School si cumpararea unui microbuz pentru elevi (cel de-al doilea este comandat si urmeaza a fi introdus pe traseu). Astfel, cei care învaţă în Runcu se pot bucura de tot confortul.Au fost reabilitate şcolile primare din satele Bâlta, Bâltişora şi Răchiţi, grădiniţele din satele Bâlta, Bâltişoara, Dobriţa şi Răchiţi. S-au construit grupuri sociale moderne la Şcoala Generală din satul Runcu şi Şcoala Generală din satul Dobriţa, unde s-a realizat si o baza sportiva multifunctionala.

 

Reabilitarea numeroaselor instituţii publice

 

Institutiile publice ne reprezinta, asa ca beneficiaza de o atentie deosebita. Au fost deja reabilitate:

– Caminele Culturale din satele Valea-Mare, Bâlta, Bâltişoara, Dobriţa şi Suseni;

– blocul din satul Runcu si parcarea aferenta acestuia;

-cabinetului medical din satul Dobriţa;

-sediul Primăriei;

-bisericile de pe raza comunei.

 

Deszaperire si alte lucrari in regie proprie

Primaria Runcu este printre putinele (daca nu singura) din Gorj. care asigura deszapezirea in sezonul rece, in regie proprie.Astfel s-au asigurat fonduri pentru achizitionarea unor utilaje precum: buldoexcavator, tractor cu remorcă basculabilă, lame de dezăpezire pentru ambele utilaje, sărăriţă pentru împrăştierea materialului antiderapant necesar sezonului rece. Asa cum se cade si aceste achizitii au primit o „casa”, pentru a putea fi bine pastrate.

 

Timp liber si relaxare

 

Nimeni nu ne poate contrazice atunci cand spunem ca suntem o comuna de oameni harnici. Dar din cand in cand avem nevoie de putina relaxare si voie buna, asa ca Primaria a iniţiat în fiecare sat sărbători specifice zonei: „Sărbătoarea Teiului” în satul Valea-Mare, „Joi după Paşti” în satul Bâlta, „Sărbătoarea Castanului” în satul Bâltişoara, şi „Sărbătoarea satului”, în Dobriţa şi Suseni.

Folclorul a facut parte intotdeauna din viata noastra, de aceea ansamblurile din zona primesc sustinerea primariei constant.In amintirea celebrei Maria Apostol, a fost ridicata „Casa Muzeu Maria Apostol” in satul Runcu si in fiecare an organizam „Festivalul Interjudeţean Maria Apostol”.

Reducerea infractionalitatii


Pentru a aduce liniştea printre localnici, au fost montate 24 de camere de supraveghere, pe stâlpii din comună. Acestea se află amplasate în centrul localităţilor şi la ieşirea din acestea. Astfel s-a diminuat numarul infractiunilor de toate genurile.