In drumul spre Cheile Sohodolului, turistul avizat trebuie sa caute si Izbucul Jalesului. Poate fi gasit usor daca sunt intrebati localnicii, punctul de reper fiind biserica satului Runcu. Accesul se face pe strada cu acelasi nume (Str.Izbucul Jalesului), in capatul careia gasim un podet din lemn ce ne ajuta sa nu ne udam incaltarile la traversarea Jalesului.
Odata trecuti peste apa rece ca gheata, alegem poteca ce ne conduce spre partea dreapta. Urmam aceasta carare la fel cum au facut-o runcanii de sute de ani si in cateva minute ne gasim in fata peretelui de calcar ce elibereaza apa cristalina ce a strapuns muntele de la Toaia Dracilor din Cheile Gropului Sec, pana la picioarele noastre.
Vorbim de fapt despre izvorul raului Jales, unul dintre afluentii de dreapta ai raului Tismana. Inedit la acest izvor este faptul ca se afla la baza unui perete inalt de calcar, iar apa izvoraste cu putere “bolborosind” si recirculand nisipul adunat in timp. Apa este de o culoare albastra-verzuie si racoarea din jurul izbucului in timpul verii, te invita sa zabovesti cat mai mult si sa privesti jocul pastravilor curcubeu.
Accesul se face pe o poteca, izvorul gasindu-se in livada unor localnici. Nu va faceti griji, accesul nu este restrictionat, iar runcanii sunt oricand bucurosi de oaspeti.