„Vinul de Runcu”, mostenirea bunicilor !

Dealurile Subcarpatice, ce stajuiesc satele Runcului, asigura un sol propice si o pozitionare perfecta pentru cultura vitei de vie.

Inca din antichitate, vinul a insotit viata oamenilor de la nastere pana la deces, fiind considerat cu siguranta mai mult decat  o bautura alcoolica. Acesta, este o licoare vie ce se transforma continuu de la curgerea din „putina”, pana la momentul in care bucura papilele gustative ale unui consumator.

Locuitorii comunei au mostenit, de la tata la fiu, secretele ingrijirii plantei, ale culesului, precum si a transformarii strugurilor in vin. Inca se mai gasesc gospodarii in care, fructul este procesat in recipiente de lemn denumite local „hardaie”. Mustul obtinut, se depoziteaza in recipiente de sticla (damigene), unde isi incepe drumul spre a deveni bautura licoroasa ce poate intampina oricand un prieten bun.

In zilele noastre, oamenii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult, alimentele naturale obtinute prin metode traditionale, din ingredinte de calitate superioara. Vinul face parte din categoria acestor produse si a gasit drumul spre rafturile bacaniilor din marile orase.

Daca veti ajunge candva la Runcu, nu uitati sa degustati licoarea de la poalele Carpatilor, „Vinul de Runcu”.