Cheile Sohodolului
Cheile Sohodolului se află la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, în Munții Vâlcan (o grupare ce aparține lanțului montan Retezat-Godeanu din Carpații Meridionali), în partea nordică a satului Runcu.

Accesul se face din Drumul National 67D ce leaga municipiul Targu Jiu de orasul Baia de Arama, urmarind indicatoarele din zona. Drumul este bine amenajat pe intinderea cheilor si poate fi parcurs cu masina, cu bicicleta sau cu piciorul.

  Rezervația naturală întinsă pe o suprafață de 350 hectare a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 și reprezintă o zonă de chei săpate în calcare cretacice de apele pârâului Sohodol, cu forme diversificate de relief (doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri, abrupruri stâncoase), cu floră și faună specifică Meridionalilor.

 

Narile

Spectacuoasele formatiuni de la Nari constituie una dintre principalele atractii ale Cheilor Sohodolului. Pe parcursul a mii de ani, apa a sapat in munte pentru a-si croi drum spre iesire. Astfel s-au format multiplele deschideri ce se aseamana cu narile nasului uman.

Cuptorul, din Cheile Sohodolului ⇓

Sursa fotografiilor: Claudiu Staicu & G.E.

Zona Vaii Sohodolului este o importantă rezervatie floristica care adăpostește  are o mare bogatie de specii de plante, unele dintre ele fiind rare in flora tarii noastre. S-a constatat ca pe o suprafata relativ mica de circa 150.000-200.000 mp se afla 345 specii de plante vasculare care apartin unui numar de 71 familii. Numarul mare de plante vasculare pe un teritoriu atat de restrans se explica atat prin conditiile geomorfologice cat si prin conditiile pedoclimatice.

Cheile Sohodolului reprezinta unul dintre cele mai impresionante peisaje carstice din Romania. Cu o intindere de aproximativ 12 kilometri in interiorul Muntilor Vâlcan, cheile se situeaza intre localitatea Runcu si Poiana Contului. Sunt cunoscute si pentru faptul ca aici s-au filmat numeroase scene din filmul Trandafirul Galben, avandu-l in centrul actiunii pe ineditul personaj Margelatu. Astăzi cheile sunt strabatute de drumul judetean care face legatura, peste munte, cu zona Valea de Pesti din bazinul Jiului de Vest. De-a lungul traseului (de preferat pedestru) pot fi admirate in detaliu diverse etape de evolutie ale cheilor, cu pesteri, grote, marmite, tunele prin care se strecoara apa.

Formatiunile cele mai interesante sunt cele sapate de apa sau vant in calcar: Narile, Cuptorul, Pestera Garla Vacii, Inelul. Alte obiective care nu trebuie ratate in Cheile Sohodolului sunt Pestera Popii, unde au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagra, aflata la intrarea in chei; Pestera Narii reprezinta un fenomen natural destul de rar, fiind formata din doua galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare.

  Pentru cei pasionati de speologie, zona ofera multe suprize : pesteri spectaculoase si inedite avene verticale in perimetrul  speologic Valea Sohodolului/Balta.

  Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existentei a numeroase trasee speciale pentru acestia. Astfel, anual in perioada 21-23 Septembrie se desfasoara Festivalul de Escalada „Sohodol Climb”.

  Va invitam deci, sa descoperiti aceasta minunata zona si sa va relaxati in mijlocul naturii !

Focul deschis si camparea sunt permise doar in spatiile special amenajate!