Festivalul „Maria Apostol 2015”

Festivalul Interjudeţean de Folclor „Maria Apostol” de la Runcu s-a aflat anul acesta la cea de-a VII-a ediţie. Organizatorii evenimentului au fost Primăria şi Consiliul Local Runcu, Consiliul Judeţean, Centrul pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. Circa 40 de artişti din Gorj, dar şi din alte judeţe din ţară au urcat pe scena Festivalului – Concurs „Maria Apostol”. Autorităţile locale au premiat substantial castigatorii si vor continua traditia in anii viitori.

MA1-740x360

Prin organizarea acestui festival, se doreste perpetuarea minunatelor traditii locale. De asemenea, evenimentul ne reaminteste de minunata „privighetoare de la Gorj”.

Maria Apostol a debutat în muzică la frageda vârstă de 5 ani, pe scena Căminului cultural Runcu. Până la 14 ani a obţinut numai locul întâi la toate concursurile ţinute în judeţ. La 16 ani, în tabăra de copii de la Năvodari, a obţinut locul întâi pe ţară din 600 de concurenţi. În anul 1973, la doar 19 ani, fiind încă elevă la Liceul Peştişani, într-o emisiune televizată în direct şi moderată de faimosul profesor Mihai Florea, Maria Apostol a obţinut Trofeul „Floarea din grădină”, cea mai înaltă distincţie naţională acordată unui tânăr artist. Din toamna anului 1973 şi până în anul 1990 a activat la Ansamblul Artistic „Rapsodia Română” din Bucureşti, avându-i colegi pe Aneta Stan, Elena Merişoreanu, Gheorghe Turda sau Nelu Bălăşoiu. Repertoriul Mariei Apostol conţine peste 200 de cântece de mare sensibilitate artistică. Mai mult decât atât, ea a cântat cu mult succes pe scenele din Polonia, Anglia, Franţa, Germania, Italia, Grecia, Israel, Rusia, Iugoslavia, Cehoslovacia, Austria, Ungaria şi Bulgaria.